Derfor har din virksomhed brug for sprogspecialister

Sprog er andet og mere end at sætte et komma rigtigt og kende udtryk som diftong, konjunktiv og kongruens – og bruge dem korrekt. Sprog er kultur og personlighed – og ofte en afgørende faktor når handlen skal i hus.

Hele 84 procent af danskerne kan begå sig på engelsk. So far, so good. Desværre står det anderledes sørgeligt til med de interkulturelle kompetencer, idet kun 5 procent af danskerne er i besiddelse af sådan nogen. (KOM Magasinet 05/09). Og hvad betyder det så?

Først og fremmest så er vi så heldige her i Danmark, at vi er vokset op med engelsk. Vores tv-programmer er ikke eftersynkroniserede, og computerspil og sociale netværk lærer os fra en tidlig alder at kommunikere på engelsk. Og så kan vi vel håndtere de internationale relationer, kan vi ikke?

Nej, ikke nødvendigvis. For interkulturel kommunikation er meget mere end blot at vide, hvad ”det regner skomagerdrenge” hedder på engelsk. Det er et spørgsmål om at have et dybere kendskab til den enkelte nationalkultur. Om at kunne træde ind i en SAMtale med respekt og forståelse for samtalepartneren. Og her er engelsk, i modsætning til den almene opfattelse, langt fra nok.

For verden er ikke engelsk. Verden er multikulturel og multilingvistisk. At du kan gøre dig forståelig på engelsk over for en spanier betyder ikke, at du hverken har eller får forståelse. Det rent tekniske og faktuelle bliver sikkert kommunikeret, men det relationelle går nemt tabt. Og når det relationelle går tabt, så kan handlen let ryge samme vej.

I Spanien er det personlige forhold til din forretningspartner vigtigt. Den grænse mellem privatliv og forretning, som i højere grad regerer herhjemme, er i mange lande mere flydende. For forretninger skabes på tillid. Og tillid skabes igennem kendskab og respekt. Og den slags kan være svært at opnå gennem en kejtet samtale på et sprog, som er fremmed for begge parter. Det er simpelthen for svært at udtrykke sig præcist – og personligt.

I disse finanskrisetider skæres der ned i medarbejderstaben verden over. Og når det svære valg skal træffes om, hvor der skal skæres, så falder valget nemt på de ”blødere” fag – dem som er sværere at vise effekten af på bundlinjen. Derfor skal min opfordring lyde: Behold jeres sprogspecialister! Og har I ingen, så overvej at få nogen! (forudsat at I opererer internationalt selvfølgelig) For disse specialisters viden kan hurtigt blive afgørende for bundlinjen, når det kommer til at hive internationale handler hjem.

Som en sidste note vil jeg dele en nyfunden glæde med jer. For det er, til min store begejstring, gået op for mig, at Dansk Industri er gået til kamp for sprogkompetencerne. Med sprognetværket ”Ja til Sprog” kalder DI ”til oprør mod sprogdøden i Danmark.” De ”vil have sat sprog – både dansk, engelsk og andre fremmedsprog – øverst på dagsordenen”.

I second that!

6 thoughts on “Derfor har din virksomhed brug for sprogspecialister

  1. Pingback: Twitted by Thamawat

  2. Så ved du garanteret også, hvor hurtigt man kan gå galt af hinanden, hvis man kommunikerer på et sprog fremmed for begge parter. Og ja, helt uden at komme ind på noget om ytringsfrihed – for naturligvis går jeg ind for det – så er den slags tegninger ikke ligefrem interkulturelt produktive

  3. Hehe mindre kaffe til dig 🙂 Og for øvrigt: Kan du fransk? spansk? portugisisk? For det er klart en fordel, hvis man skal handle med dem.

  4. Jeg skrev bachelor opgave i interkulturel kommunikation i det online forum… og jeg fik 10. Jeg har ikke brug for dem! HAHAHAHAHAHA! 😉

    på interkulturelt:

    IN YOU FACE!!!!

    (jeg har fået kaffe)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s