Kan kreativitet betale sig for marketing?

Kreativ kommunikationHvilken plads har kreativitet i et hardcore spil, der handler om salg, bundlinje, fans og kendskab? Og kan effekten retfærdiggøre den ekstra indsats?

Enhver virksomheds vision, raison d’être, kerneformål (kært barn har mange navne) er unik. Eller sådan bør det i hvert fald være. Selv hvor produktet er identisk, så vil der være forskelle; geografiske, hvad angår serviceniveau, eller noget helt tredje. Hvad enhver virksomhed dog har til fælles er, at det i sidste ende handler om at nå nogle mål. Det kan være kendskabsgrad, downloads, Facebook fans, hjemmesidebesøg, salgstal og meget andet. Fælles for alle disse mål er, at de alle handler om ROI i bred forstand. At resultatet retfærdiggør indsatsen.

Derfor mit spørgsmål: Kan kreativitet betale sig? For ægte kreativitet kan ofte indbefatte en merudgift. Det kan være lønkrav fra de virkelig kreative hjerner, tid og ressourcer til ideudvikling, brainstorming og nytænkning, eller produktionsomkostningerne til materialet. Hvorfor ikke bare gøre det, som plejer at virke?

Der er naturligvis intet 100 % entydigt svar på dette. Nogle gange er det de klassiske ”Spar 50 %, hvis du køber inden tirsdag” eller ”bliv fan i dag og vind fede præmier”, som virker bedst. Ikke specielt kreativt – men ofte effektivt. Men hvem ved, måske opnår du endnu mere ved at tænke nyt?

UNICEF havde sikkert ikke opnået samme opmærksomhed omkring landminer, som de fik gennem deling på Twitter og Facebook, med et mere gængs initiativ end dette.

Og The Talking Tree har da i hvert fald haft den effekt, at jeg personligt både har blogget om kampagnen som kreativ kommunikation og klikket ”Like” på Facebook, selvom jeg ikke kendte til hverken EOS Magazine eller hollandske Natuurpunt på forhånd.

Ingen virksomhed, NGO eller offentlig instans er trods alt ene om at kommunikere til og (forhåbentlig) med os gennem deres marketing-initiativer, så det kræver sin indsats at skille sig ud fra mængden. Ikke alle er jo til fals for de klassiske slagtilbud (selvom der intet er galt med slagtilbud), og det kræver som regel mere end dette at sætte gang i viraleffekten.

Der er vel i virkeligheden kun én måde at finde ud af, om kreativitet kan betale sig: Test. Og når du så har testet, så test lidt mere. I min marketingdisciplin, search marketing, er test en vigtig del af fremgangsmåden. A/B-splittest på annoncer og landing pages, test af søgeord og kernebudskaber og meget mere. Er det et stærkt call to action, som virker bedst for den konkrete annoncør og det givne produkt? Eller er det fokus på oplevelser, overraskende budskaber eller noget helt fjerde? Ved løbende at dykke ned i nøgletal fra både Google AdWords og Google Analytics lærer vi hele tiden mere om, hvordan den konkrete virksomheds kunder reagerer på de konkrete budskaber på lige netop dét tidspunkt på året, måneden, ugen eller dagen – og kan agere efter det.

Mit bud vil derfor altid være, at test af kreativitet betaler sig. Om kreativiteten i sig selv betaler sig, det bør resultatet af din test fortælle dig mere om. Derfor husk at måle, analysere og konkludere. Ellers bliver det kreativitet for kreativitetens skyld, ikke for målenes skyld.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s