Hvad kan man skrive på Facebook? Dos & don’ts i din statusopdatering

Jeg har tidligere skrevet om Facebook og identitetsskabelse, et blogindlæg der har vist sig at være ganske populært. Mange vil gerne vide mere om Facebook og selviscenesættelse og mere specifikt også om, hvad man kan skrive i sin statusopdatering – og hvad man omvendt bør undgå.

I mit tidligere indlæg adresserer jeg min holdning til debatten om Facebook som en falsk facade eller narcissisme-skaber, men i forhold til de konkrete statusopdateringer, vil jeg gerne gå mere i dybden.

Hvad kan jeg skrive på Facebook?

I mine øjne er det nemt. For du kan skrive lige præcis, hvad du vil. Vi lever i et frit land, og vi har ytringsfrihed. Men vi må så også forventes at tage ansvar for de ytringer, som vi er så frie til at bringe til live.

Regn aldrig med, at kun dine nærmeste venner ser din opdatering – ligegyldigt hvor låst din profil er. Du har sikkert lagt mærke til, at du pludselig i højre side kan se, hvad dine venner kommenterer på. Også selvom du ikke er venner med dem, der har skrevet den oprindelige opdatering. Tænk over det. For det kan sagtens være din opdatering eller dit billede næste gang.

Du er måske ikke venner med din chef, men måske er en af dine venner. Så kort sagt: du kan skrive, hvad du vil. Men overvej lige en ekstra gang, om det, du skriver eller uploader, kan tåle chefens, dine venners forældres eller din egen bedstemors øjne. Hvis ikke, så er det måske en idé at lad det blive ved tanken.

Hvad kan jeg skrive om andre på Facebook?

Facebook er muligvis stadig et nyere medie. Men på dette punkt er Facebook altså ikke anderledes end alle livets andre sammenhænge. Vær over for andre, som du ønsker, at de skal være over for dig. Et godt gammelt ordsprog, der stadig holder vand, hvis I spørger mig. (Og det har I gjort, så derfor får I min holdning).

Ja, du kan uploade pinlige festbilleder fra i går og tagge dine venner, inden de overhovedet har nået at tænke tanken ”cooooola…”. Du kan også udlevere dem på skrift, hvis du vil. Men vil du virkelig det? Ville du synes, at det var superfedt, hvis andre gjorde sådan mod dig?

Selvom vennebegrebet på Facebook er lidt bredere end i andre sammenhænge, så er det nu stadig god skik at lægge mærke til ordet ”ven”. Er du en god en af slagsen? For så spørger du da lige, inden du uploader billeder, der kan opfattes som mindre flatterende. Og så udleverer du naturligvis heller ikke dine venner – vel?

Hvad er populært at skrive på Facebook?

Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er Facebook med til at skabe den identitet, som vi har i andres øjne. Derfor er det vel heller ikke så overraskende, at vi evaluerer, hvad vi skriver. At vi gerne vil have likes og kommentarer.

Hvis vi, når samlet omkring kaffemaskinen, fortæller en joke eller lægger en holdning for dagen, så synes vi da vel heller ikke, at det er det fedeste i verden, hvis folk blot står og glor. Ingen respons, ingen latter, ingen kontrovers. Ikke sjovt. Sådan er det også på Facebook.

Facebook har lavet et interessant studie af vores adfærd på netop Facebook, der giver indsigt i, hvad der driver likes og kommentarer, og hvad der omvendt ikke gør. Noget af dette er sådan set ikke så overraskende. Det ER trods alt dårlig stil at like en opdatering om negative følelser. Men det KAN være god stil at kommentere. Når det er sagt, så kan der udledes følgende:

Søvn er bare ikke ”likeable”

Hvis du går efter kommentarer og likes, så skal du frem for alt ikke skrive om søvn. Arbejde, sport, tv og lignende er heller ikke de store interaktionsdrivere. Længere statusopdateringer med mange pronominer (stedord som du, jeg, vi, osv.) er til gengæld både likable og kommenterbare. Vi kan godt lide, når du skriver om andre (os måske?) – men det skal naturligvis være positivt. Men vi er trods alt ikke de rene narcissister, for vi vil samtidig gerne komme med opmuntrende eller sympatigivende kommentarer, når du skriver negativt om dig selv.

Nedenstående infograph er lavet af Help for Depression, og er baseret på Facebooks undersøgelse. Tag det for, hvad det er: Statistik. Og husk så for øvrigt at være dig selv, det er jo derfor vi ”liker” dig.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s