Boganmeldelse: New York af Edward Rutherfurd

Edward Rutherfurd New YorkTag med til en by af verden, skabt af verdens befolkning. Af algonkin-indianere, irokesere og mohawker, af hollændere og englændere, af patrioter og loyalister, af irere og italienere, af slaver og frie mænd, af jøder og katolikker, af rige og fattige, af yuppies og preppies, af gamle penge og af nye. Kort sagt, tag med til New York.

Edward Rutherfurds New York placerer sig i kategorien historisk fiktion og tager os med på en 345 år lang rejse i selskab med familierne van Dyck, Master, Keller, O’Donnell, Caruso m.fl. Navne der vidner om byens multikulturelle og -nationale tilhørsforhold og de mange spændingsfelter, der som følge af dette har præget metropolens historie.

Fra The Wickquasgeck Trail til Broadway

Rejsen starter i 1664, dengang Wall Street faktisk løb langs en mur, der beskyttede de hollandske indbyggere på Manhattans sydligste del mod de nordligere britiske kolonister. På den tid var Manhattan langt fra, hvad den er i dag. Størstedelen var fortsat natur, og meget af det, vi i dag kender som Broadway, var indianerstien The Wickquasgeck Trail, der skar sig gennem et landskab præget af klipper, skov og sumpe.

Fortællingens centrum er en række fiktive familier, som man følger op gennem byens historie, men undervejs møder man også historiske personligheder som blandt andre Peter Stuyvesant, den hollandske guvernør af det tidligste New York, George Washington, Bejamin Franklin, Abraham Lincoln og Franklin D. Roosevelt.

Medrivende historisk fiktion

Man oplever USA’s og New Yorks historie indefra på en måde, så man ikke blot lærer om fortiden, men føler at man befinder sig midt i den. For selvom Rutherfurd nødvendigvis må tage sig en række historiske friheder for at skabe denne oplevelse, så ligger der et kæmpestort stykke historisk researcharbejde bag bogen.

Uden at skulle foregive at være ekspert i amerikansk historie, så er det mit indtryk, at bogen er meget tro mod fakta, og selv bag de fiktive hollandske, britiske, irske, tyske og italienske familiers liv i New York ligger detaljerede undersøgelser af, hvordan livet for netop sådanne familier var i de pågældende tidsperioder.

Bogen byder altså på både underholdning af høj kvalitet og en spændende beretning om historiske begivenheder som Uafhængighedskrigen, The Boston Tea Party, emigrationen til Amerika, krakket på New Yorks børs i 1929, New Deal, Dot.com-boblen i 1990’erne og 11. september 2001. Samtidig skabes en sammenhæng i disse begivenheder ved, at Rutherfurd lader os følge Dirk van Dyck, Tom Master og deres efterkommeres liv hele vejen på denne rejse fra 1664 og frem til 2009.

Ikaros og børshajerne

Det har blandt andet den effekt, at man oplever finansmarkedernes cykliske udvikling. Og efter gentagne gange at have indlevet sig i købmænd, bankierer og børshajers overmod og naive tro på, at tidligere tiders kriser ikke vil kunne ske igen, er det svært ikke at undre sig over, at vi stadig ikke er blevet klogere.

At finansielt hovmod står for fald, viser Rutherfurd på ren Ikaros-manér gennem sin karakteristik af den skæbnesvangre onsdag d. 23. oktober 1929. Her oplever man gennem finans- og familiemanden William Masters øjne, hvordan det overraskende spir på Chrysler Building med ét gør bygningen til verdens højeste og rykker magtbalancen i de riges intense kamp om at nå himlen, alt imens at økonomien på en og samme tid ramler for foden af skyskraberen og kulminerer i det største børskrak i USA’s historie.

Ukuelig optimisme og den amerikanske drøm

Men samtidig er bogen også historien om USAs ukuelige tro på, at man vitterligt er sin egen lykkes smed. Ved bogens slutning var mit første indtryk, at dette blev udpenslet lige rigeligt til slut. Men ved nærmere eftertanke så er denne ukuelighed og kampen for frihed og den amerikanske drøm jo netop en central del af den amerikanske kultur og vigtig for de mange mennesker, der har kæmpet sig gennem en turbulent historie med slaveri, ekstrem fattigdom, ekstrem rigdom, fordomme, krig og stræben efter at skabe sig et hjem og et liv på et nyt kontinent. Med andre ord er dette i virkeligheden meget passende i en fortælling om netop denne by af verden.

Hvis jeg skal komme med én negativ bemærkning om en bog, der ellers står for mig som en stor læseoplevelse, så må den tilfalde den danske oversættelse, som jeg har haft mellem hænderne. For der er nogle sjuskefejl, der springer i øjnene i form af sproglige mangler, hvor ”han” eksempelvis er blevet til ”hun”. Jeg medgiver, at dette er detaljer i en cirka 900 sider lang bog, og ikke noget der ødelægger oplevelsen. Men lidt ærgerligt er det nu, og noget som jeg ikke kan undgå at lægge mærke til.

Det sagt, er New York en bog, der får en stor anbefaling med herfra.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s